Darastean Art Collection   graphic

 
critic references

                "O privire fugara asupra picturii lui N. Darastean ar putea duce cu gandul spre stilistica suprarealismului (obiecte uzuale, imagini concrete ale lumii cunoscute, distribuite in structura tabloului prin asocieri aleatorii, absurde sau onirice. In spatele neoranduielii se afla insa recuperarea perspectivei, insinuarea unei atmosfere tainice, cu surse de lumina multiple, ascunse vederii si mai cu seama cu indicarea prin titlu a unui demers in mitdogie, in parabola biblica sau in lumea eroilor din literatura lumii, uneori din istorie. Artist postmodern, Darastean gandeste plastic in spiritul picturii metafizice dar prin prisma obsesiilor omului modern (duritate, violenta, sex) a carui deruta moralia si filozoficia si-ar putea gasi solutia in nazuinta spre lumina salvatoare a credintei. "

                "A quick look upon the work of N. Darastean could lead us to the surrealistic style (common objects, real images of the known world, distributed in the structure of the painting by random, absurd or delirious connections). But behind the disorder there is the recovery of the perspective, the insinuation of a secret atmosphere, with multiple light sources, hidden from the eye and indicating through the title a step into the mythology, in the biblical parable or in the world of heroes from the world literature, sometimes from history. As a postmodern artist, Darastean thinks suggestively in the spirit of the metaphysical painting but through the obsessions of the modern man (power, violence, sex) whose moral and philosophical confusion could find its solution in the wish to achieve the saving light of faith."

                "Un regard fugitif porte sur la peinture de N. Darastean pourrait faire penser a la stylistique du surréalisme (objets usuels, images concrets du monde connu - distribues dans la structure du tableau par des associations allatoires, absurdes ou oniriques). Derrière le désordre se trouve pourtant une récupération de la perspective, I'insinuation d'une atmosphère mystérieuse, avec des sources de lumière multiples, cachées, et surtout des titres qui indiquent une démarches vers la mythologie, la parabole biblique, vers le monde des héros de la littérature universelle ou vers I'histoire. En tant qu'artiste post-moderne, Darastean possède une pensée plastique dans I'esprit de la peinture métaphysique a travers le prisme de I'homme moderne (dureté, violence, sexe) dont la déroute morale et philosophique pourrait trouver sa solution dans I'aspiration vers la lumière salvatrice de la croyance."

DELIU PETROIU - Art critique, 1999

 

CASA VERNESCU, BUCHAREST 2004

 

 

Un pictor pentru mileniul trei
 
                Cu zece expozitii in palmares si aprecieri elogioase din partea unor critici care s-au invrednicit sa-l defineasca drept unul dintre suprarealistii de vocatie ai picturii noastre contemporane, tanarul artist Niculita Darastean ne intampina in elegantul spatiu expozitional de la Casa Vernescu spre a ne provoca si nelinisti, si bucurie estetica, prin discursul sau de o modernitate nedisimulata si, totodata, bine temperata. Este lesne de observat permanenta sinteza intre realitatea obiectuala si rafinamentul imaginativ, intre zona figurativa si cea abstracta ori intre discretele "citate" din lumea motivelor celebre si perceptia sa personala aplicata acestei lumi, perceptie in care fie fantezia si umorul delicat, fie o cultura bine asimilata si o viziune ironica asupra "personajelor", dezvaluind insa si tensiunea acelor grave premonitii, confera discursului caracterul unor interogatii cu bogate valente metafizice si, in acelasi timp, cu o neasteptata senzatie de familiaritate. Si crampeiele de "fresca", si "turnurile" amintind de "miracolul" din Pisa ori alte imagini ivite din spatiul "splendorilor apuse" ale istoriei civilizatiei si culturii, dar si universul unor personaje funambulesti - cavaleri, nuduri, figuri carnavalesti - ce se infatiseaza intr-o permanenta stranietate (influenta lui Dali?) anatomica si atitudinala, sau acele incursiuni in intimitatea structurilor

 

teluricului, unde materialitatea pietrei este contrapunctata mereu de simboluri si pete de culoare surprinzatoare, reprezinta si textul si pretextul unui singur "autoportret launtric", in care putem deslusi virtutile unui spirit puternic integrat atat obsesiilor si memoriei culturale sau afective, cat si nevoilor de evadare intelectuala, proprii inceputului celui de-al treilea mileniu. Staruitor in dialogul cromatic cu rosul si cu albastrul ori cu nuantele "evanescente" ale galbenului, generatoare de mister ori de blanda revelatie, discursul sau impune totodata printr-o iscusita densitate a sugestiilor, ce survoleaza placerea pur narativa, prin vigoarea ritmurilor compozitionale si prin dinamismul suprafetelor unui spatiu cu vadite calitati "scenografice", ca un fel de teatru al lumii si al singuratatii creatorului, de sorginte becketiana, in care ideile si emotiile sale devin "fantasme" cand jucause, cand disperate, in pragul trecerii fie catre zorii unei civilizatii superioare, fie catre evenimente apocaliptice. Pulsatiile expresioniste si suprarealiste din creatia sa tind sa insele ochiul privitorului, grabit sa-i cerceteze astfel mai degraba influentele si filiatiile in loc sa descopere si sa se bucure de autonomia unui discurs plastic in care tocmai aceste pulsatii pot deveni bornele "jocului" meticulos si incitant cu himerele imaginatiei sale, dar si cu judecatile si prejudecatile celor din jur.

Ion Parhon-"Romania Libera", 05.07.2004


                Liviu Tudor Samuila, director general Samil Media, a fost luni seara amfitrionul vernisajului de pictura "Realismul magic", semnat de Niculita Darastean, cel de-al saisprezecelea artist plastic care expune de-a lungul celor doi ani de cand s-a infiintat aceasta initiativa culturala gazduita de Galeria de Arta "Casa Vernescu". Pictorul, nascut la Halmagiu- Arad in urma cu 33 de ani, are la activ zece expozitii personale si sapte colective, cateva din lucrarile sale aflandu-se in colectii particulare din Olanda, Belgia, SUA, Franta, Canada, Italia, Norvegia, Marea Britanie.

Mirela Dinica-"Realitatea romaneasca", 30.06.2004

 

ROMANIA-UNESCO CLUB, BUCHAREST 1999

 

 

                „ Niculita Darastean vreau sa va spun ca prin domiciliu este timisorean iar prin nastere face parte dintr-o zona de legenda a Ardealului, din Halmagiu, acolo unde a inceput si si-a sfarsit viata Avram Iancu. Chestiunea asta poate fi foarte bine inteleasa privindu-i acuarelele, acuarelele fac parte din sufletul lui asa cum s-a nascut, tablourile fac parte din sufletul lui asa cum l-a invatat pictura si cum a descoperit un capitol al ei in care s-a inrolat, s-a inrolat frumos, curajos, cu constiinta ca poate fi in egala masura contestat si in egala masura admirat. Si asta o face pentru ca toti pictorii fac la fel, nimic nu este nou pe lume, fiecare se incadreaza intr-o directie…vine din ea, pleaca spre ea sau ajunge la ea. Niculita Darastean a stiut de la inceput, de cand a inceput sa picteze in stilul suprarealismului, a stiut de la inceput ca este zona in care si-a gasit expresia culorii si a desenului pentru ca privind cu atentie tablourile lui vom intelege ca suprarealismul presupune aceasta lectie fundamentala a picturii care este culoarea si desenul. (…)

 

                Dar ce este, in fond, suprarealismul? Suprarealismul este viata noastra conjugata la verbul a visa. Avem curajul sa declaram ca stim sa visam si sa spunem ce visam, devenim suprarealisti. Pentru ca in clipa aceea nu mai tinem cont de nici un fel de legaturi organice intre ratiune si libertate si, dimpotriva, libertatea primeaza si curajul de a fi liber. In tablourile suprarealistilor si a suprarealistului Darastean incercam aceasta certitudine a libertatii gandirii, se afirma plenar asa cum a spus cel care a definit linia de existenta a asuprarealismului, Andre Breton, suprarealismul inseamna renuntarea la orice dogma de relatie intre gandire si ceea ce vrei sa exprimi, inseamna dicteul automat al simtamintelor, inseamna ceea ce, foarte frumos spunea cu mult timp inaintea lui Aristotel, ca, „in starea de veghe noi avem o lume comuna iar in starea de vis o lume numai a noastra”.
                Suprarealistul isi are lumea lui si daca este sa ne gandim la elementul de baza al suprarealismului, visul, vom intelege ca, fiecare din noi cand ne odihnim si nu mai suntem in starea de veghe, de fapt suntem niste suprarealisti. Elemente din viata inconjuratoare, din simtaminte, din lacrimi si suras se aduna intr-o invalmaseala de imagini care adunate la un loc creeaza un tablou pe care il uitam sau il tinem minte dimineata cand ne trezim.
                Pictorii suprarealisti au aceasta indemanare si acest har de la Dumnezeu de a visa si in starea de veghe si atunci isi inmoaie penelul in culoare si dau drumul fanteziei ca si cum ar visa si iata ce se intampla, lumea din jurul nostru se aduna in niste compozitii suprarealiste.

Liviu Tudor Samuila- vernisajul expozitiei

 

ART GALLERY, TIMISOARA 1998

 

 

La Galeriile "Art"

                Racorosul spatiu al Galeriilor "Art" gazduieste in aceasta perioada o expozitie demna de toata atentia, semnata de unul dintre cei mai reprezentativi artisti plastici timisoreni din tanara generatie - Niculita Darastean. Lucrarile sale dovedesc ca artistul a trecut de rascrucea influentelor lui De Chirico si Dali, ca nu se mai lasa sedus de curente si mode trecatoare si a gasit o viziune proprie, autentica si ferma. El propune acuarela pentru satul redat traditionalist si uleiul pentru figurativ si naturi statice. Cele dintai, in culori calde, peisaje rurale cu mult lemn, copaci si apa, induc o senzatie de regasire a sentimentului de acasa. Picturile in ulei restabilesc un echilibru estetic printr-o solemnitate si acuratete care certifica maturizarea artistului. Expozitia poate fi vizitata pana in 15 iulie, intre orele 10-18.

S. POPOVICI- "Agenda" 04.07.1998

 


Evadare din canicular
Racoare printre acuarele si uleiuri la expozitia Niculita Darastean

                In racoroasa Galerie Art - tentanta bresa in canicula Cetatii - s-a petrecut miercuri seara vemisajul expozitiei de pictura si acuarela Niculita Darastean, "un vemisaj cu lume putina, dar apropiata Galeriei ,si spatiului artei", cum remarca amfitrionul evenimentului, Sergiu Stirbu. Autorul lucrarilor, "artist liric si de o sensibilitate profunda" contracareaza tensiunile lumii cu o stare de suflet delicat-senina. Fata de ultima sa expozitie, de la Galeria Expo Noi, Darastean se arata acum desprins din rascrucea influentelor surrealiste ale lui Dali. El alege acuarela pentru satul reprezentat traditionalist si uleiul pentru figurativ si naturi moarte. Cele dintai, subsumate unei idei bine definite formal, seduc prin culoiile calde: case, mult lemn, poduri, mori, butoaie si garduri in culorile pamantului, o lume patriarhala din care cu greu te poti sustrage. Picturile in ulei frapeaza prin solemnitate, prin ideea impietrita prevaland imaginea. Unitara si bine structurata in plan estetic, expozitia - cea de-a sasea personala a artistului - merita toata atentia publicului intr-o perioada cand canicula acopera un trist pustiu cultural. Ea este cartea de vizita a unui artist care se maturizeaza frumos, care nu se mai lasa sedus de mode si curente trecatoare si si-a gasit o viziune ,proprie convingatoare.

S. POPOVICI DONICI- "Agenda zilei" 03.07.1998


                Galeriile Art din Timisoara gazduiesc, zilele acestea, expozitia de pictura a artistului plastic Niculita Darastean. Asa cum preciza si amfitrionul galeriei dl. Sergiu Stirbu, manifestarea s-a desfasurat intr-un cadru intim, desi tanarul pictor ar fi meritat o "audienta" mai mare. Evenimentul consemnat aici, a subliniat Domnia sa, se incadreaza in programul galeriei, in intentiile de a incuraja si de a promova tinerii artisti. Niculita Darastean se impune ca un pictor liric, cu multa sensibilitate, dovedindu-si consecventa in exprimare. Absolvind Facultatea de Design din cadrul ISEP Tibiscus, artistul propune, alaturi de introspectia personala, o patina cultivata in aceasta scoala de arta. Majoritatea tablourilor expuse pastreaza simbolul si tematica "acasa", a satului, a elementelor rustice, atat de dragi plasticianului. Putem spune ca aceasta expozitie este o motivatie inspre nostalgiile copilariei, ale adolecentei; parafrazandu-l pe Petru Iliesu ea poate fi caracterizata ca "o intrebare despre intoarcerea acasa"

L.U. "Renasterea Banateana" 03.07.1998

 

EXPO NOI GALLERY, TIMISOARA 1998

 

 

Lumi stranii de cosmar.

                Existenta si cultura umana intr-o interpretare suprarealista.
                Prin vernisajul expozitiei personale de pictura a tanarului artist plastic Niculita Darastean, student al Facultatii de design a Institutului Superior de Educatie Permanenta "Tibiscus", s-a relansat un rafinat spatiu expozitional al Timisoarei, Galeria "Expo Noi". Aici, dupa cum a precizat Iulian Morar, directorul Librariei si Galeriei "Noi", isi vor prezenta lucrarile creatori talentati care se afla la inceputurile afirmarii artistice. Dupa St. Caltea si N. Pacurariu, Niculita Darastean s-a afirmat ca un temerar spargator de gheata. Tanarul artist si-a deschis cea de-a sasea expozitie personala. Cele 30 de constructii imagistice proiecteaza pe orizontul nelimitat al fantasticului aparitii stranii de vis si cosmar. Abordand diferite "metaspatii, metapersonaje, metasituatii", elementele compozitionale, imaginile se constituie in graitoare simboluri. Principalele surse de inspiratie pentru tanarul pictor sunt sfera subconstientului, opera clasicilor suprarealisti, mitologia greaca si legendele biblice. Niculita Darastean a incercat sa dea aparitiilor onirice ale suprarealismul o dimensiune culturala.
                Expozitia a fost prezentata in cuvinte elogioase de criticul de arta Ioan Iovan.

I.S.- "Agenda zilei" 19.03.1998

 

TH. COSTESCU PALACE- DR.TR.SEVERIN 1996

 

 

                In 28 august a.c. a avut loc vernisajul expozitiei pictorului Niculita Darastean. Ajuns prin mezalianta in orasul nostru, Niculita Darastean a fost repede "adoptat" de comunitatea severineana. Picturile sale au reprezentat o surpriza placuta nu numai pentru publicul aproximativ neavizat. Pictorul Ioan Mercea a declarat, oarecum surprins: "Tablourile sale respira un aer profesionist".                 Student la sectia design de la Universitatea Tibiscus din Timisoara, Niculita Darastean a stabilit o legatura precisa intre pictura si literatura. Impresia generalii a fost de claritate, realizata prin austeritate cromatica si o anume corespondenta intre culoare si idee. Fiecare tablou are un scenariu si o scenografie. In "fundatura" artei suprarealiste, Niculita Darastean a descoperit un izvor de inspiratie. Dali si Magritte se pare ca l-au vazut si ei. La deschiderea oficiala a expozitiei, pictorul Darastean a declarat: "Las tablourile sa vorbeasca in locul meu." Va las si eu pe dumneavoastra sa descoperiti poezia satului ardelenesc (locul sau de bastina) si design-ul suprarealist al picturilor lui Darastean. Expozitia este deschisa la sala de receptie a Palatului Cultural Theodor Costescu, in fiecare zi, de la 10.00 la 18.00, pana in 2 septembrie.

ADRIANA AVRAM- "Informatia Mehedintiului" 30 August 1996

 

ACCES GALLERY, TIBISCUS- TIMISOARA 1996

 

 

 
Expozitia personala a studentului Niculita Darastean

                La Galeria "Acces", din incinta Institutului de Studii si Educatie Permanenta "Tibiscus" din Timisoara, expune tanarul student din anul IV la Facultatea de Design, Niculita Darstean, lucrari in ulei si acuarela, acesta aflandu-se la a patra sa personala dupa ce a expus, cel mai recent, in 1995, la Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti. Retinand din scurtul cuvant introductiv al directoarei institutului, dna Augusta Anca, ideea ca aceasta galerie are ca scop lansarea de noi nume ale tinerilor studenti-artisti ai acestei facultati, pare ca initiativa intruneste toate premisele necesare pentru crearea unui cadru promotional, in care tanarul artist sa poata lua cunostiinta cu spectatorul, caruia i se adreseaza, in fond, prin opera sa.
                Analizand lucrarile expuse, d-na Ileana Moga, prof.dr. in estetica, observa ca in spatele celor doua tehnici cu care se prezinta studentul Niculita Darastean, acuarela- pentru satul reprezentat traditionalist si uleiul- pentru figurativul aflat la rascrucea absurdului de provenienta De Chirico cu surrealismul lui Dali, se afla un foarte sensibil creator de atmosfera, pastrand conduita unui riguros desenator.

Mihaela Popescu

 

G.A.M.B. GALLERY- BUCHAREST 1995

 

 

 
                 Nu poti, trecand pe langa Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti, sa nu remarci ineditul expozitiei tanarului plastician Niculita Darastean. Motivele sunt pe deplin intemeiate, caci, de la intrare, te intampina o excelenta selectie de acuarele si tusuri colorate, care vorbesc de la sine despre vocatia de desenator si colorist a autorului. Acuratetea simtului sau artistico-vizual, stiinta organizarii compozitiei au drept rezultat o admirabila serie de peisaje in care, case taranesti, acoperisuri povarnite, copaci, cladiri vechi aduc un aer de pitoresc usor revolut, de o factura cu totul aparte.
                Pentru Niculita Darastean, nici un amanunt nu este neglijabil, el folosind benefic unduirea fiecarei linii, contrastul oricarei pete de culoare. Surprinzatoare, dar constituindu-se ca un solid argument al mobilitatii spirituale, estetice a autorului, pictura prezenta in expozitie se inscrie, clar, sub semnul suprarealismului. "Destine", "Misterele Alhambrei", "Tentatii" sunt doar cateva din titlurile incitantelor parabole pe care ni le propune artistul, desfasurate in decoruri ce ne duc cu gandul la un De Chirico, cu ceasornice, ale caror cadrane, amintind de operele lui Magritte sau Dali, ofera artistului posibilitatea unui expozeu, in ample variante, asupra timpului imaginar, oniric, a celui fizic, real.

 

Elemente de arhitectura veche, somptuoase dalaje, detalii de sorginte medievala se amalgameaza cu obiecte ale civilizatiei tehniciste de ultima ora, in discursuri picturole privind aparenta sau reala scurgere a timpului.
                Parasind expozitia lui Niculita Darastean incerci un sentiment incert, bucuria de a te fi aflat in fata lucrarilor unui senin figurativist, dublata de intrebarile si incertitudinile ce emana din pictura sa suprarealista.

Dragos Ciobanu "Natiunea" 25 October 1995


…Despre farmecul discretiei

                Expozitia in acuarela a artistului Niculita Darastean, deschisa la Galeria GAMB intre 16 si 31 octombrie, este semnul unei constante incantari a acestuia in fata frumusetii existente in cotidian, prezenta permanent sub ochii nostri, prea grabiti insa pentru a mai surprinde poezia la fiecare pas.
                Placerea descoperirii unui colt de natura plin de blandete sau a intimitati unei casute de tara dezvaluie sensibilitatea deosebita a pictorului, totul fiind realizat in pasi mici si repezi ai penelului si in tonuri delicate. Exista insa si un al doilea segment al lucrdrilor expuse, tratat in cu totul alt registru de data aceasta, al contururilor precise, al culorilor pregnante si al simbolurilor. Lucrari de sorginte suprarealista onirica referindu-se la modelul lui Dali in mod implicit, prin omagiul stilului, sau explicit, prin titluri ("Cum se nasc ceasurile","Poarta soarelui", "Tentatia noptii", "Experimentul Venetia", "Pacat de tot ce ar fi putut sa fie", "Accident", "Casnicie", "Destine") - nasc misterul si invita la un itinerariu pasionant printre meandrele visului.

Andreea CHIRIAC


                Sunteti fascinati de arta SF, de simboluri si realitati virtuale, de vise si paradoxuri? Ati dori sa iesiti din inima de beton a Bucurestiului, si vizitati pe cei dragi de la tara, dar nu aveti ragazul sau mijloacele s-o faceti? Daca, macar la una dintre intrebarile de mai sus, ati raspuns "da" - atunci mai aveti timp (pana la 31 oct. 1995) sa mergeti la Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti si sa vizitati expozitia tanarului plastician Niculita Darastean. V-o recomandam, cu caldura.

AURA MANDRUTA- "Curierul National" 28 October 1995


                "Trebuie sa dispui de simtul inascut al discernerii maruntului de spectaculos, in raporturile noastre cu lucrurile cele mai obisnuite, pentru a sesiza poezia unui topor infipt intr-o buturuga, sau a unui colt de casa veche, din barne, care sta sa se darame. Ai permanent impresia unui subtil efort de extragere a poeticului din substanta inexpresiva a cotidianului umil... "

Gheorghe Achitei

 

L'INSTITUT FRANCAIS DE BUCHAREST 1995

 

 

 
                 … la Institutul Francez din Capitala s-a deschis expozitia de acuarela a tanarului Niculita Florin Darastean, student la Facultatea de Design a Universitatii Romano-Americane. De fel din Tara Zarandului, din vestita asezare moteasca Halmagiu, tanarul pictor urca pe simeze crampeie din acest frust plai romanesc: poezia unui topor infipt intr-o buturuga sau a unui colt de casa veche rasturnata intr-o rina. Niculita Florin Darastean anunta un nume despre care se va mai vorbi in plastica romaneasca.

"Romania libera" Ion Andreita

 


                …In ceea ce priveste arta plastica, va recomandam doua interesante expozitii bucurestene: (…)la Institutul Francez temerara (si victorioasa) iesire pe simeze a tanarului mot Niculita Florin Darastean, student la Facultatea de Design a Universitatii Americano-Romano.

(I.A.) "Romania libera" 11 februarie 1995


Acuarela - arta si rafinament
                Niculita Florin Darastean s-a nascut in satul Halmagiu, din Tara Zarandului, a absolvit Scoala Populara de Arta- sectia de grafica 1992, prof. Ioan Cott, si este membru al Asociatiei Aretistilor Plastici. Deocamdata e student in anul III la Facultatea de Design a Universitatii Romano-Americane din Bucuresti. Niculita Florin Darastean a avut o expozitie la Institutul Francez din Bucuresti, ce s-a bucurat de un vizibil succes. Ca atatia alti designeri, el isi consacra o parte din timpul liber picturii. Darastean are ambitia de a exploata virtutile unei tehnici de mare rafinament: acuarela. Numele lui Niculita Florin Darastean trebie retinut, findca este deja o prezenta artistica implinita.

(A.B.) "Romania libera" 02.03.1995


Niculita Florin Darastean (Couloirs de l`Institut)
                N. Florin Daratean est etudiant a la Faculte de design de l'Universite Americano-Roumaine et vient d'un pays fabuleux, Tara Zarandului, plus precisement du village transylvain de Halmagiu. Comme tant d'autres designers, en dehors de ses etudes dans la recherche et des projets qui tiennent au design industriel et aux communications visuelles, il consacre une partie de son temps a la peinture sans que les deux domaines se confondent. Dans cette derniere hypostase, Darastean nous produit une veritable surprise. Nous decouvrons dans ses tentatives un authentique vocation de peintre et nous y trouvons la preuve d'une etonnante intuition des formes dans leur deroulement spatial, en tant que spectacle du monde present au niveau des entites materielles humbles, traitees par le regard commun comme quelque chose de peu important, de banal.

Bulletin d'Institut Francais- Bucharest (Gheorghe Achitei)


Designul si emotia culorii
                Tanarul student al Facultatii de Design a Universitatii Romano- Americane, Niculita Florin Darastean este prezent cu o expozitie de acuarele la Institutul Cultural Francez, in perioada 1-15 februarie. Gheorghe Achitei a creionat un portret expresiv al tanarului pictor: "Descoperim in incercarile sale o vocatie de autentic pictor, ele dovedind o uimitoare intuitie a formelor in desfasurarea lor spatiala ca spectacol al lumii prezent la nivelul entitatilor materiale umile, tratate de ochiul comun drept lipsite de importanta, banale. E de retinut numele pictorului, s-ar putea sa ne mai intalnim cu el nu numai semnalandu-l, ci vorbind despre o prezenta artistica implinita."

"Azi" 06 februarie 1995


NICULITA FLORIN DARASTEAN- acuarele

                "Ceea ce mi se pare indeosebi demn de subliniat este ambitia lui Darastean de a exploata prin excelenta virtutile unei tehnici, ignorata ,si dispretuita de pictorii tineri, dar care se dovedeste de mare rafinament: acuarela"

Gheorghe Achitei


                In perioada 1-15 februarie 1995, Institutul Francez din Bucuresti a prezentat publicului, in cadrul programului sau sustinut de promovare a valorilor tinere, explozitia de acuarele a artistului Niculita Florin Darastean. Student la Facultatea de design a Universitaiti Romaino-Americane, Niculita Florin Darastean surprinde prin talentul sau autentic, de spectaculos cizelator al cotidianului. Acuarelele sale fiind, in final, nostalgice adnotari, o parte din interiorul sau impenetrabil dramei citadine. Desigur are "o uimitoare intuitie a formelor, in desfasurarea lor spatiala, ca spectacol al lumii in jur prezent la nivelul entitatilor materiale unice", asa cum remarca ,si profesorul sau, incantat si surprins de performantele acestuia. Darastean incearca sa acorde poemelor cotidianului naturalismul lor, fara a cadea in desuetudine. Tentele creatiilor sale sunt stralucitoare, curate, ,uneori remarcabile, iar compozitia rafinata prin simplitate. Artistul, folosindu-si tehnica cu savoare, imprima acuarelei o altfel de perspectiva interioara, a trairilor ce se succed en-ralenti, cautand fiorul lucrurilor banale ce-si poarta tragismul marunt al istoriei lor.
                Niculita Florin Darastean este un artist tanar, plin de vigoare si curaj, ce sfideaza, prin simplitatea peisajelor si aparert a tehnicii, revolutiile tehno-citadine, ciberrobotizarea acuta a melancoliilor.

Marina NICOLAEV- "Arhitex Design" Nr.3 Martie 1995

 

DESPRE CARTEA "POEME FARA CUVINTE" 2004

 

 

                Isi are plauzibilitatea ei o asemenea carte realizata din desene de factura suprarealista in care se utilizeaza cu larghete repertoriul specific al curentului artistic respectiv. Procedeele suprarealiste de edificare a imaginii recurg la forme purtate reversibil de la insolit la fantastic, instituie generalitatea regimului imaginar, inventeaza relatii neobisnuite, din afara firescului, opereaza fragmentari, izolari, provoaca asociatii si aluzii nedeterminate. Prin insasi caracterul lor, permit un mare numar de semnificatii posibile prin ambiguitatile voite, prin polisemia cautata, prin echivocul dorit si prin socul provocat. Functioneaza, asadar, o comunicare dincolo de limba si dincolo de genul artistic rezultata din deformari si disproportii, din exagerari, din sublinieri si omisiuni intr-un camp nelimitat alocat fara rezerve oniricului, imaginarului si fantasticului. Aceste “poeme fara cuvinte” egaleaza imaginile fara text dar prevazute cu un supradimensionat subtext. Poemele in imagini, insa, nici nu echivaleaza poemele in cuvinte din beletristica.

 

                Universul evocat, ciudat si ilogic, altfel si in raspar, plin de paradoxuri si perplexitati, absurd, ofera inepuizabil surpriza formelor si surpriza conexiunilor. Surprize, surprize… Mare cheltuire de imaginatie si de fantezie in calitatea intentionata de a fi socante. Vor fi oricum, numai altfel decat in realitate. Polemica generalizata la adresa realului lasa libera posibilitatea lumilor paralele de parca niciodata Leibnitz nu ar fi spus ca lumea noastra este cea mai buna dintre lumile posibile. si, totusi, pana la capat, numai formele sunt stranii, pentru ca variantele imagistice propuse sunt dezvoltate pe teme culturale de larga si indelungata circulatie. Repertoriul grafiat de forme la Niculita Darastean este, in fond, astfel condus incat subiectul se lasa bogat lecturat si se lasa citit insusi aspectul cel mai edificator pentru idee. Stranietatea formelor, lasandu-se condusa in limitele coerentei, nu ajunge la criptare, ci, dimpotriva, face simtita intentia unei cat mai complexe comunicari.
                Sunt convocati laolalta Giorgio de Chirico, Salvador Dali, Max Ernst, Paul Delvaux, Victor Brauner pentru a alcatui inventarul complet al suprarealismului, dar vazandu-se angajati intr-o varietate de teme provenite din religie (Adam si Eva, Izgonirea din rai, Rastignirea), din mitologie (Judecata lui Paris, Intoarcerea fiului ratacitor, Danae, Mesterul Manole), din teatru (scena, arlechinul), angajati in definirea unor personaje (Isus Hristos, Don Quijote, Afrodita, Hefaistos, Pandora, Epimeteu, Uranus, Cronos, Zarathustra, Prometeu, femeia, regele, regina, toreadorul), angajati, de asemenea, in teme de specificitate ale picturii (atelierul, portretul colectiv, nudul). Simbolistica polarizatoare, arhetipala - cuplul, haina, visul, labirintul, fereastra, rascrucea, oglinda, treptele, varstele se lasa asociata cu cea suprarealista colivia, manechinul, nudul, ochiul, drumul, scara, ceasul, fanionul, cortina, haina, turnul, roata, copacul, aripa, flacara, pasarea, lantul, sabia, cupa.
                Se manifesta din plin generalitatea hibrizilor in metoda de realizare a figurilor insumand fragmentarea cu deformarea, transformarea cu reasamblarea, transfigurarea si modificarea cu libertatea de interpretare, cu aparenta intamplatorului, a arbitrariului. Dar, din nou paradoxal, din iuresul metamorfozelor si din caleidoscopica figurilor palpaie amintirea figurilor umane dintr-o alta varsta a picturii. Din sirul fara capat al hibrizilor acestui carnaval, generalizat si ultim, razbate o anume nostalgie a normalitatii. Acea normalitate pe care tocmai excesele artei moderne au scos-o din uz.

IOAN IOVAN