Darastean Art Collection 2000    MUNICIPAL GALLERY BUCHAREST, October 1995

 
back


                 Nu poti, trecand pe langa Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti, sa nu remarci ineditul expozitiei tanarului plastician Niculita Darastean. Motivele sunt pe deplin intemeiate, caci, de la intrare, te intampina o excelenta selectie de acuarele si tusuri colorate, care vorbesc de la sine despre vocatia de desenator si colorist a autorului. Acuratetea simtului sau artistico-vizual, stiinta organizarii compozitiei au drept rezultat o admirabila serie de peisaje in care, case taranesti, acoperisuri povarnite, copaci, cladiri vechi aduc un aer de pitoresc usor revolut, de o factura cu totul aparte.
                Pentru Niculita Darastean, nici un amanunt nu este neglijabil, el folosind benefic unduirea fiecarei linii, contrastul oricarei pete de culoare. Surprinzatoare, dar constituindu-se ca un solid argument al mobilitatii spirituale, estetice a autorului, pictura prezenta in expozitie se inscrie, clar, sub semnul suprarealismului. "Destine", "Misterele Alhambrei", "Tentatii" sunt doar cateva din titlurile incitantelor parabole pe care ni le propune artistul, desfasurate in decoruri ce ne duc cu gandul la un De Chirico, cu ceasornice, ale caror cadrane, amintind de operele lui Magritte sau Dali, ofera artistului posibilitatea unui expozeu, in ample variante, asupra timpului imaginar, oniric, a celui fizic, real.

 

Elemente de arhitectura veche, somptuoase dalaje, detalii de sorginte medievala se amalgameaza cu obiecte ale civilizatiei tehniciste de ultima ora, in discursuri picturole privind aparenta sau reala scurgere a timpului.
                Parasind expozitia lui Niculita Darastean incerci un sentiment incert, bucuria de a te fi aflat in fata lucrarilor unui senin figurativist, dublata de intrebarile si incertitudinile ce emana din pictura sa suprarealista.

Dragos Ciobanu "Natiunea" 25 October 1995

 

 

 

…Despre farmecul discretiei

                Expozitia in acuarela a artistului Niculita Darastean, deschisa la Galeria GAMB intre 16 si 31 octombrie, este semnul unei constante incantari a acestuia in fata frumusetii existente in cotidian, prezenta permanent sub ochii nostri, prea grabiti insa pentru a mai surprinde poezia la fiecare pas.
                Placerea descoperirii unui colt de natura plin de blandete sau a intimitati unei casute de tara dezvaluie sensibilitatea deosebita a pictorului, totul fiind realizat in pasi mici si repezi ai penelului si in tonuri delicate. Exista insa si un al doilea segment al lucrdrilor expuse, tratat in cu totul alt registru de data aceasta, al contururilor precise, al culorilor pregnante si al simbolurilor. Lucrari de sorginte suprarealista onirica referindu-se la modelul lui Dali in mod implicit, prin omagiul stilului, sau explicit, prin titluri ("Cum se nasc ceasurile","Poarta soarelui", "Tentatia noptii", "Experimentul Venetia", "Pacat de tot ce ar fi putut sa fie", "Accident", "Casnicie", "Destine") - nasc misterul si invita la un itinerariu pasionant printre meandrele visului.

Andreea CHIRIAC


                Sunteti fascinati de arta SF, de simboluri si realitati virtuale, de vise si paradoxuri? Ati dori sa iesiti din inima de beton a Bucurestiului, si vizitati pe cei dragi de la tara, dar nu aveti ragazul sau mijloacele s-o faceti? Daca, macar la una dintre intrebarile de mai sus, ati raspuns "da" - atunci mai aveti timp (pana la 31 oct. 1995) sa mergeti la Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti si sa vizitati expozitia tanarului plastician Niculita Darastean. V-o recomandam, cu caldura.

AURA MANDRUTA, "Curierul National" 28 October 1995


                "Trebuie sa dispui de simtul inascut al discernerii maruntului de spectaculos, in raporturile noastre cu lucrurile cele mai obisnuite, pentru a sesiza poezia unui topor infipt intr-o buturuga, sau a unui colt de casa veche, din barne, care sta sa se darame. Ai permanent impresia unui subtil efort de extragere a poeticului din substanta inexpresiva a cotidianului umil... "

Gheorghe Achitei