Darastean Art Collection 2000    L'INSTITUT FRANCAIS de BUCHAREST, February 1995

 
back


                 … la Institutul Francez din Capitala s-a deschis expozitia de acuarela a tanarului Niculita Florin Darastean, student la Facultatea de Design a Universitatii Romano-Americane. De fel din Tara Zarandului, din vestita asezare moteasca Halmagiu, tanarul pictor urca pe simeze crampeie din acest frust plai romanesc: poezia unui topor infipt intr-o buturuga sau a unui colt de casa veche rasturnata intr-o rina. Niculita Florin Darastean anunta un nume despre care se va mai vorbi in plastica romaneasca.

"Romania libera" Ion Andreita

 

                …In ceea ce priveste arta plastica, va recomandam doua interesante expozitii bucurestene: (…)la Institutul Francez temerara (si victorioasa) iesire pe simeze a tanarului mot Niculita Florin Darastean, student la Facultatea de Design a Universitatii Americano-Romano.

(I.A.) "Romania libera" 11 februarie 1995


Acuarela - arta si rafinament
                Niculita Florin Darastean s-a nascut in satul Halmagiu, din Tara Zarandului, a absolvit Scoala Populara de Arta- sectia de grafica 1992, prof. Ioan Cott, si este membru al Asociatiei Aretistilor Plastici. Deocamdata e student in anul III la Facultatea de Design a Universitatii Romano-Americane din Bucuresti. Niculita Florin Darastean a avut o expozitie la Institutul Francez din Bucuresti, ce s-a bucurat de un vizibil succes. Ca atatia alti designeri, el isi consacra o parte din timpul liber picturii. Darastean are ambitia de a exploata virtutile unei tehnici de mare rafinament: acuarela. Numele lui Niculita Florin Darastean trebie retinut, findca este deja o prezenta artistica implinita.

(A.B.) "Romania libera" 02.03.1995


Niculita Florin Darastean (Couloirs de l`Institut)
                N. Florin Daratean est etudiant a la Faculte de design de l'Universite Americano-Roumaine et vient d'un pays fabuleux, Tara Zarandului, plus precisement du village transylvain de Halmagiu. Comme tant d'autres designers, en dehors de ses etudes dans la recherche et des projets qui tiennent au design industriel et aux communications visuelles, il consacre une partie de son temps a la peinture sans que les deux domaines se confondent. Dans cette derniere hypostase, Darastean nous produit une veritable surprise. Nous decouvrons dans ses tentatives un authentique vocation de peintre et nous y trouvons la preuve d'une etonnante intuition des formes dans leur deroulement spatial, en tant que spectacle du monde present au niveau des entites materielles humbles, traitees par le regard commun comme quelque chose de peu important, de banal.

Bulletin d'Institut Francais- Bucharest (Gheorghe Achitei)


Designul si emotia culorii
                Tanarul student al Facultatii de Design a Universitatii Romano- Americane, Niculita Florin Darastean este prezent cu o expozitie de acuarele la Institutul Cultural Francez, in perioada 1-15 februarie. Gheorghe Achitei a creionat un portret expresiv al tanarului pictor: "Descoperim in incercarile sale o vocatie de autentic pictor, ele dovedind o uimitoare intuitie a formelor in desfasurarea lor spatiala ca spectacol al lumii prezent la nivelul entitatilor materiale umile, tratate de ochiul comun drept lipsite de importanta, banale. E de retinut numele pictorului, s-ar putea sa ne mai intalnim cu el nu numai semnalandu-l, ci vorbind despre o prezenta artistica implinita."

"Azi" 06 februarie 1995


                "Ceea ce mi se pare indeosebi demn de subliniat este ambitia lui Darastean de a exploata prin excelenta virtutile unei tehnici, ignorata ,si dispretuita de pictorii tineri, dar care se dovedeste de mare rafinament: acuarela"

Gheorghe Achitei


                In perioada 1-15 februarie 1995, Institutul Francez din Bucuresti a prezentat publicului, in cadrul programului sau sustinut de promovare a valorilor tinere, explozitia de acuarele a artistului Niculita Florin Darastean. Student la Facultatea de design a Universitaiti Romaino-Americane, Niculita Florin Darastean surprinde prin talentul sau autentic, de spectaculos cizelator al cotidianului. Acuarelele sale fiind, in final, nostalgice adnotari, o parte din interiorul sau impenetrabil dramei citadine. Desigur are "o uimitoare intuitie a formelor, in desfasurarea lor spatiala, ca spectacol al lumii in jur prezent la nivelul entitatilor materiale unice", asa cum remarca ,si profesorul sau, incantat si surprins de performantele acestuia. Darastean incearca sa acorde poemelor cotidianului naturalismul lor, fara a cadea in desuetudine. Tentele creatiilor sale sunt stralucitoare, curate, ,uneori remarcabile, iar compozitia rafinata prin simplitate. Artistul, folosindu-si tehnica cu savoare, imprima acuarelei o altfel de perspectiva interioara, a trairilor ce se succed en-ralenti, cautand fiorul lucrurilor banale ce-si poarta tragismul marunt al istoriei lor.
                Niculita Florin Darastean este un artist tanar, plin de vigoare si curaj, ce sfideaza, prin simplitatea peisajelor si aparert a tehnicii, revolutiile tehno-citadine, ciberrobotizarea acuta a melancoliilor.

Marina NICOLAEV, "Arhitex Design", Nr.3, Martie 1995