Darastean Art Collection 2000    T.Costescu Cultural Center, Dr.Tr.Severin, August 1996


back


                In 28 august a.c. a avut loc vernisajul expozitiei pictorului Niculita Darastean. Ajuns prin mezalianta in orasul nostru, Niculita Darastean a fost repede "adoptat" de comunitatea severineana. Picturile sale au reprezentat o surpriza placuta nu numai pentru publicul aproximativ neavizat. Pictorul Ioan Mercea a declarat, oarecum surprins: "Tablourile sale respira un aer profesionist".
                Student la sectia design de la Universitatea Tibiscus din Timisoara, Niculita Darastean a stabilit o legatura precisa intre pictura si literatura. Impresia generalii a fost de claritate, realizata prin austeritate cromatica si o anume corespondenta intre culoare si idee. Fiecare tablou are un scenariu si o scenografie. In "fundatura" artei suprarealiste, Niculita Darastean a descoperit un izvor de inspiratie. Dali si Magritte se pare ca l-au vazut si ei. La deschiderea oficiala a expozitiei, pictorul Darastean a declarat: "Las tablourile sa vorbeasca in locul meu." Va las si eu pe dumneavoastra sa descoperiti poezia satului ardelenesc (locul sau de bastina) si design-ul suprarealist al picturilor lui Darastean. Expozitia este deschisa la sala de receptie a Palatului Cultural Theodor Costescu, in fiecare zi, de la 10.00 la 18.00, pana in 2 septembrie.

ADRIANA AVRAM- "Informatia Mehedintiului" 30 August 1996

 

                In perioada 28 august - 2 septembrie, Palatul Cultural "Theodor Costescu" este gazda expozitiei de pictura a plasticianului aradean Niculita Darastean. Cuprinzand atat pictura in ulei, cat si acuarele, demersul artistului din Arad reprezinta pentru viata culturala severineana un eveniment demn de notat. Referindu-se la personalitatea lui Niculita Darastean, profesorul de estetica Gheorghe Achitei de la Academia de Arta Bucuresti, sublinia: "Ceea ce mi se pare indeosebi demn de subliniat este ambitia lui Darastean de a exploata prin excelenta virtutile unei tehnici, ignorata ,si dispretuita de pictorii tineri, dar care se dovedeste de mare rafinament: acuarela". Dovedeste un apreciat rafinament in acuarela. Cu numele lui Niculita Darastean s-ar putea sa ne mai intalnim, fiind deja o prezenta artistica implinita.

Daniela Stefanescu- "Datina", 03.09.1996